середа, 17 червня 2020 р.


Єдиний в Україні університет для обдарованих дітей 

онлайн запропонував цікаву 

й насичену програму всебічного розвитку особистості

Позаяк ситуація з коронавірусом в Україні наразі не дозволяє відкрити дитячі оздоровчі табори, школярі змушені проводити свої канікули вдома. Щоб їхнє дозвілля було змістовним,  Університет обдарованої дитини (УОД), який діє при «Науковому парку» нашого університету,  підготував різноманітну програму навчальних розваг. УОД цьогоріч перетворився в позашкільний заклад для дітей, де створено онлайн простір для всебічного  розвитку особистості, розвивальне середовище для школярів, яке організували високопрофесійний професорсько-викладацький склад, талановиті студенти, а також випускники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, які беруть участь у проекті від моменту його створення, та долучилися навіть колеги з Івано-Франківського медуніверситету.
 До прикладу, лише впродовж трьох днів, активно впроваджуючи ідеї концепції «Нова українська школа», міжпредметні зв’язки, інтегровані заняття, інноваційні методи навчання тощо, ґрунтуючись на засадах коучингу, команда волонтерів провела заняття на платформі zoom у таких напрямах: освітньо-розвивальному (Школа креативних ідей «Happi Hobbi»); фізично-оздоровлювальному (Школа олімпійського резерву, «У гостях у лікаря»); мистецькому (Школа живопису, Школа «Умілі ручки», Школа танцю); загальнотехнічному (Екошкола та ін.);  та ін.
Школа мистецького циклу «Умілі ручки», очільницею якого є доцентка кафедри педагогіки початкової освіти Оксана Цюняк, запропонувала дітям два онлайн заняття: «Гармонія творчості. Аплікація з тканини "Деревце щастя"», яке провели магістрантки педагогічного факультету Василюк Богдана та Данилишин Галина, та майстер-клас «Мій кольоровий камінець» від студентки ІІІ курсу педагогічного факультету Богдани  Славської. На початку заняття надзвичайно талановиті учасники майстер-класу (Андрій  Бедрій, Дмитро Луцький, Діана та Віталій Якубіви, Дарина Красій, Анна Рожанська, Яніна Корнієнко, Тетяна та Дмитро Андрусишин, Урда Злата) ділилися своїми думками про щастя, шукали відповідь на запитання: "Що таке щастя?» Діти ознайомилися із прийомами безпечної роботи з інструментами, необхідними під час роботи з тканиною. Матеріалами для роботи слугувала тканина різної фактури, що використовувалася для створення аплікації. Запропонована техніка сподобалася учасникам майстер-класу. Діти із захопленням створювали на полотні в неймовірному різнобарв'ї «деревця щастя». Такою ж цікавою для дітей була техніка малювання нестандартним способом «Мій кольоровий камінець». Юні студенти УОДу дізналися, що навіть звичайні камінці можна перетворити на витвір мистецтва, оздоблені, вони можуть не лише прикрасити інтер’єр, а й стати хорошим подарунком. Тому юні митці активно і творчо розмальовували камінчики, які згодом перетворилися у справжню сову – символ мудрості.
Майстер-клас з малювання метеликів, запропонований доцентом кафедри фахових методик і технологій початкової освіти Михайлом Гнатюком, став чудовою нагодою створити прекрасну картину, яку можна подарувати своїм друзям. Зацікавила дітей і розповідь про метеликів, міфи та легенди про них. Кожен учасник Школи живопису намагався зробити свого метелика якнайкраще.
Очільниця Школи креативних ідей «Happy Hobby», доцентка кафедри педагогіки початкової освіти Любомира Ілійчук разом зі студентами групи ПО-21 Тернівською Оленою і Томин Іриною продемонстрували дітям креативні техніки малювання на воді. Окрім малювання, юні студени УОДу (Красій Дарія, Гурак Олександр, Савчук Софія, Бедрій Андрій, Семаньків Діана, Рожанська Анна, Корнієнко Яна, Любінець Богдан, Слоньовська Софія, Савчук Софія, Сас Вікторія, Морикіт Ярослав та ін.) спостерігали за цікавими дослідами, а також зробили паперові квіти, які «розцвітають на воді». У процесі проведення заняття діти отримали багато позитивних вражень і емоцій, повною мірою проявили свою креативність, продемонстрували здатність до творчості, уміння працювати в команді.
Мистецька майстерня, очільницею якої є доцентка кафедри педагогіки початкової освіти Галина Русин, запропонувала дітям танцювальний інтенсив від професійного хореографа, студентки Олени Довгої. Напередодні заняття було проведено опитування щодо стильових уподобань молодших школярів та підлітків, оскільки діти віддали перевагу сучасним танцям, то й на занятті у Школі танцю Олена Довга розпочала вивчати з дітьми запальний сучасний танок.
«Рухова активність дітей дуже важлива, коли заняття проводяться онлайн, -– зазначила очільниця проекту «Університет обдарованої дитини» професорка кафедри педагогіки початкової освіти Галина Білавич, – тому ми прагнемо укласти розклад занять так, щоб щодня у дітей було заняття, спрямоване на фізичний розвиток. До прикладу, у понеділок – Школа танцю, у вівторок, четвер – Школа олімпійського резерву. Спортивне заняття, яке провели високодосвідчений педагог, доцентка кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту, майстер спорту України з дзюдо Світлана Мальона та магістрант Назар Дуркало,  спортсмен, сертифікований дієтолог-нутриціолог, тренер з боксу, припало до душі не тільки хлопчикам, а й дівчаткам, які охоче виконували комплекс фізичних вправ. Діти зазначають, що такі заняття з відомими спортовцями – це набагато цікавіше, аніж звичайний урок фізичної культури у школі.
В УОДі також зламано стереотипи щодо упередженого ставлення дітей до лікарів, подолано боязнь людей у білих халатах: напрочуд дружня, тепла, довірлива й невимушена атмосфера склалася між молодою, але компетентною лікаркою інтерном Івано-Франківської обласної дитячої лікарні (спеціальність «Педіатрія»), викладачкою кафедри патофізіології Івано-Франківського національного медичного університету Марією Полюк  та юними студентами УОДу.  Марія Полюк ділилася секретами, як бути здоровим, цікаво, доступно розповіла про вітаміни як для зовнішнього, так і внутрішнього застосування, корисні мікроелементи для організму. Наводячи приклади з власного життя, наголосила на важливості для зростаючого організму споживання овочів та фруктів, розповіла про рецепти засобу для волосся, відповіла на десяток запитань: які фрукти та овочі споживати, щоб мати добрий зір, щоб швидше рости, щоб мати міцні кістки, щоб бути розумним тощо. Акцентувала лікарка інтерн і на правилах дотримання карантину, запобіганні інфекційним захворюванням. Наступне заняття буде присвячене аналізу раціону харчування за день, який діти повинні намалювати заздалегідь, обміну думками, ідеями, пошуку шляхів його удосконалення, щоб бути здоровим.
Попереду уодівців чекає насичена програма всебічного розвитку особистості,  яку забезпечить команда волонтерів та створить усі умови, щоб «Цікаві канікули – 2020» стали для дітей незабутніми!

Більш докладно про проект «Цікаві канікули – 2020» від Університету обдарованої дитини – тут: https://kidsuniver.blogspot.com/
Про розклад занять можна дізнатися тут:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KePpqvVvXdGt9IBJCtD3R4NaggGGKGRhM0SYOU-rhvs/edit#gid=0



Немає коментарів:

Дописати коментар

  16 червня 2023 року День, який увійшов в історію Університету обдарованої дитини як час   завершення програми «Цікаві канікули – 2023». ...