вівторок, 13 червня 2023 р.

 12 червня 2023 року

На занятті в Екошколі, яку від початку діяльності Університету обдарованої дитини очолює доктор педагогічних наук, професор кафедри початкової освіти Леся Михайлівна Височан, юні студенти УОДу пізнавали рідний край, мандрували Карпатами, здійснювали екологічні подорожі Україною, говорили про проблеми екоциду, які мають місце внаслідок російської агресії, зменшення біорізноманіття, руйнування екосистем, природних ресурсів, хімічне забруднення територій України, Чорного моря, знищення ворогом Каховського водосховища, тощо. Усе це сьогодні актуалізує проблему виховання юної особистості як активного еколога – рятувальника рідної природи, довкілля. У цьому бачить свою місію Екошкола.

Заняття в ній підготували та провели обдаровані студенти – майбутні вчителі початкових класів (Діана-Марія Крайник, Аліна Бутрин, Оксана  Савчин). Так, студентка-волонтерка Діана-Марія Крайник (група ПО-22) влаштувала віртуальну екскурсію Карпатськими горами, організувала низку цікавих конкурсів та вікторин, діти розгадували тематичні кросворди, дізнавалися цікавинки про Українські Карпати.

Юним уодівцям Діана-Марія Крайник наголосила на важливості безпечної мандрівки горами. І юні студенти УОДу, і присутні викладачі та студенти-волонтери активно долучилися до обговорення проблеми про  ключові  правила поведінки в Карпатах, на відпочинку, необхідності дотримання екологічної культури в природі.

Переможцем тематичних конкурсів та вікторин став юний студент УОДу Дмитро Луцький. До обговорення екологічних проблем Українських Карпат долучилася Софія Савчук та ін.

Поглянути на рослинний світ крізь призму усної народної творчості запропонувала юним студентам УОДу магістрантка-волонтерка Аліна Бутрин (проєкт «Легендами про рослини України»).

Неабиякий інтерес викликала віртуальна екскурсія студентки-магістрантки Оксани Савчин, яка знайомила з Олешківськими пісками, що належать до 7 чудес України, адже саме тут розташований найбільший піщаний масив у Європі. Ця унікальна природна зона є Національним природним парком під назвою «Олешківські піски». Оксана Савчин підкреслила, що цей унікальний природний об’єкт, який, окрім іншого, цінний для наукових досліджень, позаяк піщані масиви  зазвичай зберегли свій первісний вигляд, у багатьох місцях ростуть штучні ліси із не властивою для природної зони Півдня екосистемою, сьогодні зазнав непоправних ушкоджень унаслідок воєнної російської агресії. А ця територія – важливий об’єкт української частини Смарагдової мережі Європи (Emerald Network), що є мережею природоохоронних територій, які створені задля збереження видів/екосистем, що визнані рідкісними у Європі. І все це тепер, особливо зразки флори та фауни, які занесені до Червоної книги України, є під загрозою знищення.  

Тому таким важливим і необхідним є мирне життя  незалежній Україні.

По закінченні війни необхідно подбати про відновлення довкілля, відродження екосистем до безпечного стану: як для людини, так і для дикої природи. У цьому дуже складному процесі ключову роль відведено юному поколінню українців, яке має стати активними й дієвими екологами, а також педагогам, які повинні розробити масштабний комплекс екологічних заходів природовідновлювального спрямування. 

«Природа України, – наголосила наприкінці заняття Леся Михайлівна Височан, – вражає нас своєю красою та величністю. Вона прекрасна і багата. Тому так важливо берегти її, до цього треба  постійно спонукати й заохочувати дітей. Тому юні уодівці – це ті, хто слугуватиме за приклад для інших школярів, це ті, хто своєю поведінкою буде демонструвати високу екологічну культуру».

 Інформацію підготувала Г. Білавич













 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  16 червня 2023 року День, який увійшов в історію Університету обдарованої дитини як час   завершення програми «Цікаві канікули – 2023». ...