неділю, 18 червня 2023 р.

 14 червня 2023 року

На останньому занятті, яке проводили кандидат педагогічних наук, доцент кафедри початкової освіти Марія Степанівна Копчук-Кашецька та студентка-волонтерка групи ДО-12  Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Марія Копчук-Кашецька (у минулому активна уодівка), юні студенти Софія Волошинюк, Марія-Ніколь Гао, Дарина Багрій, Мирослава Копчук-Кашецька, Єремія Копчук-Кашецька, Андрій Хрущ, Єва Попель, Ольга Ємець, Вікторія Сас, Яніна Корнієнко, Яна Григорук, Богдан Любінець, Дмитро Луцький виготовляли голуба миру в техніці оригамі.  

Творчому процесу передували розповіді Марії Степанівни Копчук-Кашецької та присутньої викладачки-волонтерки Марії Антонівни Багрій про те, що означає символ голуба в різних культурах та релігіях. Діти довідалися, що, попри те, що цей символ трактують по-різному, усе ж здавна і в державах Сходу, і в Древньому Римі, і в християнській релігії голуба вважали символом миру. У країнах Сходу це священний птах, що приносить добру звістку. Невипадково таким популярним у світі у ХХ сторіччі (після Другої світової війни) став вислів «голуб миру», а оливкова гілка – символ перемоги, миру й примирення. Таким же важливим цей символ є сьогодні, коли українці в очікуванні доброї звістки про перемогу над ворогом та мир у вільній від загарбників незалежній Українській державі. Білий колір є символом чистоти, чесноти, радості. І це виразно простежується в християнському вченні, де голуб вважається символом Святого Духа. Так, у Біблії голубка, яку випустив Ной, принесла йому в дзьобі оливкову гілку як символ того, що після великого потопу з'явився суходіл як знак прощення людей. Птах приніс Ноєві радісну звістку, що вода відступає, люди врятуються і Бог прощає їх. Голуб – неодмінний атрибут Благовіщення, Хрещення, Зіслання Святого Духа, інших християнських свят. У давнину римляни вірили, що голуби здатні на мирне життя за будь-яких умов, навіть під час воєн можуть продовжувати свій пташиний рід. За легендою,  вони змогли звити собі гніздо навіть у шоломі  Марса – бога війни.

Глибоко усвідомивши символіку, опанувавши завдяки чітким інструкціям талановитої студентки коледжу Марії Копчук-Кашецької техніку оригамі, створюючи з паперу голуба, Марія-Ніколь Гао, Єремія Копчук-Кашецька, Андрій Хрущ, Мирослава Копчук-Кашецька, Єва Попель, Ольга Ємець, Вікторія Сас, Яніна Корнієнко, Софія Волошинюк, Дарина Багрій, Яна Григорук, Богдан Любінець, Дмитро Луцький вкладали в нього свої щирі сподівання про закінчення війни, про той час, коли українці житимуть щасливо й мирно.

Такими ж символічними були для дітей подарунки від організаторів заняття – набір повітряних кульок «Патріотичний».

 Інформацію підготувала Г. Білавич


















 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  16 червня 2023 року День, який увійшов в історію Університету обдарованої дитини як час   завершення програми «Цікаві канікули – 2023». ...