неділю, 18 червня 2023 р.

 15 червня 2023 року

Заняття в Екошколі, яку в Університеті обдарованої дитини очолює доктор педагогічних наук, професор кафедри початкової освіти Леся Михайлівна Височан, цього разу відбувалося просто неба.

Юні студенти УОДу Вікторія Сас, Богдан Любінець, Єва Попель, Дмитро Луцький, Андрій Хрущ, Яна Григорук, Яніна Корнієнко та інші пізнавали рослинний світ Парку культури та відпочинку імені Т. Г. Шевченка.

Студенти-волонтери Ільків Вікторія, Гошовська Софія, Мельничук Софія, Білан Ангеліна, Ханас Олександра, Літвін Юлі, Андрушко Анастасія (група ПО-21), Крайник Діана, Кондрат Марія, Невінська Олена, Литвин Софія, Мельник Діана, Кітура Наталія, Крижанівська Ольга (ПО-22), Сенюк Тетяна, Сеньків Ірина (група ПО-23) підготували цікаву розповідь про історію парку, що бере свої початки із ХVІІ ст., його заснування, розвиток та численні реконструкції за різних часів та держав, до складу яких входив Станіслав/Івано-Франківськ.

Професор Леся Михайлівна Височан наголосила присутнім, що в Парку культури та відпочинку імені Т. Г. Шевченка налічується 6203 дерева 62 видів (за даними інвентаризації 1999 р.), з-поміж них більшість листяних порід дерев (50 видів), також є і хвойні (12 видів) дерева. З 1972 р.  Парк  культури та відпочинку імені Т. Г. Шевченка є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення і, що важливо, він має статус дендрологічного парку.

Майбутні педагоги нагадали дітям, що це заповідний об’єкт, який входить до складу природно-заповідного фонду і є складником світової системи природних територій та об’єктів. Іншими словами, це музей природи  просто неба в центрі міста. Окрім місцевих рослин, тут можна побачити доволі екзотичні дерева та чагарники, які за різних часів завезли із розсадників Польщі, Франції, США та інших країн (до прикладу, рідкісне тюльпанове дерево, гінкго – єдиний представник родини гінкгових, найстаріший предок  голонасінних, що зберігся до наших днів, та ін.).

Заняття в Екошколі завершилося рухливими іграми та забавами.  Цікаво, що самі юні студенти УОДу запропонували студентам-волонтерам пограти в ті ігри та забави, які щойно (на попередній парі) вивчили з пластунами. Андрій Хрущ, Яна Григорук, Яніна Корнієнко,  Вікторія Сас, Богдан Любінець, Єва Попель, Дмитро Луцький улаштували тематичний майстер-клас із вивчення інтерактивних та рухливих пластових ігор, поширюючи  пластову ідею та ефективну виховну методу.

Пізнавально-розважальна екскурсія в природу закінчилася частуванням юних студентів УОДу екосолодощами.

Інформацію підготувала Г. Білавич

 






 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  16 червня 2023 року День, який увійшов в історію Університету обдарованої дитини як час   завершення програми «Цікаві канікули – 2023». ...