неділю, 18 червня 2023 р.

 15 червня 2023 року

Заняття в ІТ-школі, яку з 2017 р. очолює кандидат технічних наук, доцент кафедри математики та інформатики і методики навчання Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олеся Орестівна Власій, було, як завжди захопливим, цікавим, пізнавальним, інформативним.

  Юних студентів УОДу Яніну Корнієнко,  Андрія Хруща, Яну Григорук, Вікторію Сас, Богдана Любінця, Єву Попель, Марту Власій,  Софію Савчук   доценти  кафедри математики та інформатики і методики навчання Олеся  Орестівна Власій та Ольга Михайлівна Дудка знайомили зі світом фракталів.

Викладачі-волонтери, зокрема, у доступній формі розповіли про фрактал як складну геометричну фігуру, яка має властивість самоподібності, історію виникнення фракталів, виокремили основні види фракталів, навели приклади різних галузей наукових знань,  техніки, де використовуються фрактали, розповіли про методи їх побудови, увиразнили фрактали в телекомунікації, архітектурі, живій природі тощо. Юних уодівців настільки зачарував дивовижний і загадковий світ фракталів, що вони за допомогою досвідчених педагогів його успішно створювали.

Цей творчий процес супроводжувався надзвичайно цікавою розповіддю Олесі  Орестівни про скретч як мову програмування, що з 2007 р. поширилася всім світом, про її потенційні можливості та перспективи розвитку в Україні, застосування в навчальних закладах для створення нового освітнього середовища.

Андрій Хрущ, Яна Григорук, Яніна Корнієнко,  Вікторія Сас, Богдан Любінець, Єва Попель відвідали вебсайт Міжнародної спільноти скретчерів, довідалися, що тут можна познайомитися з понад 50 мільйонами проєктів, розробленими самими користувачами вебсайту, який щомісяця відвідує понад 20 мільйонів осіб, ознайомилися з логотипом цієї мови програмування – рудим котом, що має кличку Скретч.

Та найбільше юних студентів УОДу вразив той факт, що очільниця їхньої ІТ-школа належить до Міжнародної спільноти скретчерів, де репрезентує науковців України, бере участь у конференціях, які щорічно організовує Міжнародна  спільнота скретчерів, зокрема взяла участь і в  торішньому заході, на якому скретчери зі всього світу висловили свою щиру підтримку Україні, що бореться проти російського агресора, а також знає одного із засновників та розробників цієї мови програмування Мітчела Резніка (англ. Mitchel Resnick) – професора Lego Papert з навчальних досліджень, директора Центру Окава та директора групи Lifelong Kindergarten group у Медіа-лабораторії Массачусетського технологічного інституту (MIT), і дала йому інтерв’ю.

Андрій Хрущ, Яна Григорук, Яніна Корнієнко,  Вікторія Сас, Богдан Любінець, Єва Попель та інші учасники заняття відвідали сторінку в мережі Мітчела Резніка, а Яніна Корнієнко прочитала уривки з його статті, у якій усесвітньо відомий американський учений висловлює свою єдність з українським народом у його героїчній боротьбі проти російських загарбників, уболіває за долю України, висловлює їй велику підтримку. Діти звернули увагу на жовто-блакитний стяг, який майорить  на сторінці  Мітчела Резніка, це символ єднання Міжнародної спільноти скретчерів з Україною.

Інформацію підготувала Г. Білавич
































 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  16 червня 2023 року День, який увійшов в історію Університету обдарованої дитини як час   завершення програми «Цікаві канікули – 2023». ...