неділю, 18 червня 2023 р.

 16 червня 2023 року

День, який увійшов в історію Університету обдарованої дитини як час  завершення програми «Цікаві канікули – 2023».

Школа мовних екологів (очільник – доктор педагогічних наук, професор кафедри початкової освіти Галина Василівна Білавич) запропонувала юним студентам екскурсію «Пізнаємо Івано-Франківськ» та влаштувала майстер-клас із виготовлення піци в івано-франківському «Yummy restaurant», що на вул. Мельничука, 16-Б.

Попри проливний дощ, не зовсім сприятливий для мандрівки час, юні студенти УОДу Єва Попель, Яна Григорук, Яніна Корнієнко, Вікторія Сас, Андрій Хрущ, Богдан Любінець, Дмитро Луцький у супроводі студентів-волонтерів  Ангеліни Павлюк (група ПО-42), Тетяни Притуляк (група ПО-42), Юлії Літвін (група ПО-22) та очільниці УОДу Галини Білавич вирушили до місця призначення за скороченим екскурсійним маршрутом.

 Із великим зацікавленням діти слухали розповіді про Станіславів як столицю ЗУНР (від січня до травня 1919 р.), про зміну назв міста, його історію, першу писемну згадку про місто (1662 р.), його визначні історичні й культурні пам’ятки, розбудову міста-фортеці його засновником Андрієм Потоцьким, добу Західноукраїнської Народної Республіки, коли в Станіславові працював державний уряд, тут побували такі знакові постаті української історії, як Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Євген Коновалець, а також про пам’ятники пластунам, які не зламали своїх присяг (перший у світі), діячам «Руської трійці», Адамові Міцкевичу та ін. Юні студенти УОДу довідалися про перебування Івана Франка в тодішньому Станіславі, його кохання (друге) до Йозефи Дзвонковської, яка померла на сухоти, участь Каменяра в громадсько-літературному й культурному житті міста, його численні виступи перед станіславцями, які в 1910 та 1914 рр. у залі товариства «Руська бесіда» (тепер вул. Січових стрільців, 24) слухали поему «Мойсей», та ін.

Під час майстер-класу з виготовлення піци викладачка та студенти-волонтери Школи мовних екологів нагадали  юним студентам УОДу про важливість екології української мови, наголосили, що потрібно ретельно стежити за своїм мовленням, не припускатися помилок у слововживанні та наголошуванні слів, увиразнили слова та словосполучення, пов’язані з кулінарією, побутом, у яких найчастіше трапляються мовні помилки.

Під час повітряної тривоги, перебуваючи в укритті,  Яніна Корнієнко, Вікторія Сас, Андрій Хрущ, Єва Попель, Яна Григорук, Богдан Любінець, Дмитро Луцький насолоджувалися спілкуванням зі студентами, яких встигли дуже полюбити. Понад те, Тетяна Притуляк та Юлія Літвін від початку програми «Цікаві канікули – 2023» провели декілька інтерактивних занять для юних студентів УОДу, Ангеліна Павлюк, яка працює вихователькою класу «Любов» у Католицькій школі святого Василія Великого (м. Івано-Франківськ), одразу знайшла підхід до своїх нових вихованців. Тут, в укритті, за іграми, зокрема й пластовими, час промайнув як мить.

Піца, виготовлена власноруч, надзвичайно смакувала, а зразки своєї кулінарної вправності діти взяли додому, щоб їх скуштували батьки.

 Повернувшись до університету, ще тривалий час діти та студенти спілкувалися, згадували заняття, розваги, виокремлювали «умілості», які здобули. Прощання було дуже зворушливим.

Усі учасники Університету обдарованої дитини, що діє при Науковому парку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, отримали сертифікати, які засвідчують, що юні студенти УОДу завершили програму «Цікаві канікули – 2023», яка тривала з 5 до 16 червня 2023 року.

Команда викладачів та студентів-волонтерів не прощається з нашими обдарованими дітьми. Ми кажемо їм: «До зустрічі!»

Інформацію підготувала Г. Білавич

































 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  16 червня 2023 року День, який увійшов в історію Університету обдарованої дитини як час   завершення програми «Цікаві канікули – 2023». ...